Więcej zszywek z tablicy

ciasta i desery

Ciasto lodowiec
Ciasteczka orzeszki z kreme...
Zimowa herbata z pomarańczą...
zamiennik szarlotki
Ciasto "Weselna Dama&q...
jagody + banan + serek wani...
Orzech i czekolada
Kostka orzechowa
Lingontårta czyli kruche ci...
***
rolada boczkowa z pieczarkami
ciasto bez pieczenia
Chlebki z maki kokosowej z ...
Składniki na 8-9 porcji: na...
Składniki: 6 jajek – osobno...
;))
Składniki na 10 babeczek: 1...
Sernik Oreo - ilovebake.pl
Migdałowiec Składniki: 1 li...
Ciasto Shrek
Rolada biszkoptowa Raffaello
Ciasteczka jaglane z orzech...
CIASTO SALCESON Z WAFLI SKŁ...

Więcej zszywek ze źródła

mysweetworld.pl

Przepis na świetne czekolad... Ciasto ptasie mleczko,  prz... BOSKIE <3 proste ciasto ... Deser Raffaello <3 Świet... Rogaliki krucho-drożdżowe z... Róże bezowe-
przepis po kli... Ciasto Ferrero Rocher-przep... ... przepyszny deser Raffaello,...
sunsunrise

sunsunrise od Roska5555

Dodane 17.04 o 7:42 z

mysweetworld.pl

Obserwuj

Składniki na 8-9 porcji: na bezę: 3 białka z dużych

jaj (bardzo starannie oddzielone od żółtek) szczypta soli 150 g cukru na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30% porządnie schłodzonej 1/2 opakowania śnieżki light 1 lekko czubata łyżka gorzkiego kakao (np. DecoMorreno) 3 łyżeczki żelatyny (używam z Gellwe) 50 ml wrzątku LUB 330 ml śmietanki kremówki 30% porządnie schłodzonej (np. 1 kubek z Mlecznej Doliny) 250 g mascarpone porządnie schłodzonego 1/2 opakowania śnieżki light 1 łyżka gorzkiego kakao dodatkowo: 50-80 g czekolady mlecznej 2-3 garści Malteserów Przygotować bezę. Proponuję zacząć od przeczytania wskazówek- znajdziesz je TUTAJ. Białka idealnie oddzielone od żółtek umieścić w niedużym naczyniu do ubijania (musi być idealnie czyste, bez śladów tłuszczu). Dodać szczyptę soli i ubijać aż piana będzie sztywna (nie dłużej) - gdy tylko osiągnie taką konsystencję zaczynamy dodawać cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie bardzo gęsta, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią pianę i wyrównać. (Piekłam bezę na dużej blaszce- na papierze odrysowałam kwadrat 20/20, po wystudzeniu delikatnie przykroiłam brzegi bezy i umieściłam w kwadratowej formie przed nałożeniem kremu). Piec około 1 godzinę i 45 minut Po tym czasie delikatnie uchylić piekarnik i tak wystudzić bezę. Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Nie wiesz jak- przeczytaj W misce umieścić śmietankę, mascarpone, śnieżkę oraz kakao- miksować wszystko razem na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Nie ubijać dłużej niż to konieczne! Przełożyć na bezę i wyrównać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Położyć miskę na garnku z lekko gotującą się wodą, a w misce umieścić połamaną czekoladę- gdy wyraźnie zmięknie, wymieszać całość rózgą kuchenną, przestudzić i popisać po wierzchu ciasta. Maltesery pokroić na połówki i porozkładać na cieście (przekrojem ku górze), delikatnie je powbijać w krem lub poprzyklejać do czekolady. Ciasto schłodzić przez około pół godziny. Przechowywać w lodówce.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pyszności CIASTA Pyszności Pomysły +5 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: