Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

filety z kurczaka w sosie p...
Zapiekanka makaronowa z mię...
wypróbowane, smakuje cudownie
BURRITO Z RYŻEM, KURCZAKIEM...
SAŁATKA SELEROWA
Surówka obiadowa w 5 minut
Składniki na biszkopt: 150 ...
Kruche Ciasto z Mrożonymi O...
południowa sałatka z kurcza...
Sałatka z brokułami, wędzon...
Sałatka z zupek chińskich, ...
Sałatka zmakaronem i kurcza...
Sałatka cezar z makaronem -...
SAŁATKA Z JAJKIEM I POREM
Ciasto aniołek
***
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GOTOW...
Kurczak w sosie śmietanowo-...
Gołąbki bez zawijania Skład...
Placki ziemniaczane z sosem...
Marynowane piersi z kurczak...
Ciasto Princessa Zebra - be...
Ziemniaki pieczone z cebulk...
Syta sałatka z kurczakiem i...
Sałatka z brokułami
Zupa kalafiorowa
kikaa1997

kikaa1997 od MaJe_CzKa222

Dodane 25.01 o 15:42
Obserwuj
Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; Wykonanie: Masło utrzeć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodać 3 żółtka i nadal ucierać. Białka z 4 lub 5 jaj ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodać startą skórkę z limonki, wymieszać. Następnie dodać białka, lekko wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Cisto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy o wymiarach 30x22 cm. Piec 15 minut w temp. 200 st.C. Po upieczeniu wystudzić. Składniki na masę malinową: 1000 g mrożonych malin; 200 g cukru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 30 g żelatyny; Wykonanie: Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej wody, odstawić aby napęczniała. Maliny wymieszać z cukrem i zagotować. Odstawić i do gorących malin dodać ekstrakt waniliowy oraz żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia. Składniki na krem: 600 ml białego półsłodkiego szampana; 100 g cukru; 8 g cukru waniliowego; 4 żółtka; sok wyciśnięty z połówki limonki; 40 g mąki ziemniaczanej; 25 g żelatyny; 400 ml śmietanki 30% lub 36%; Wykonanie: Żelatynę zalać 3 łyżkami przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka, sok z limonki, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną wymieszać, dolać szampana i zagotować wszystkie składniki razem, cały czas przy tym mieszając, by krem się nie przypalił. Gotować około 2 minut. Do gorącego kremu dodać żelatynę i mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek. 2. Żelatyny w tym przepisie podałam więcej i tak też zrobiłam przygotowując to ciasto. Były u mnie okropne upały, ponad 30 st.C.

Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g

cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; Wykonanie: Masło utrzeć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodać 3 żółtka i nadal ucierać. Białka z 4 lub 5 jaj ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodać startą skórkę z limonki, wymieszać. Następnie dodać białka, lekko wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Cisto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy o wymiarach 30x22 cm. Piec 15 minut w temp. 200 st.C. Po upieczeniu wystudzić. Składniki na masę malinową: 1000 g mrożonych malin; 200 g cukru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 30 g żelatyny; Wykonanie: Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej wody, odstawić aby napęczniała. Maliny wymieszać z cukrem i zagotować. Odstawić i do gorących malin dodać ekstrakt waniliowy oraz żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia. Składniki na krem: 600 ml białego półsłodkiego szampana; 100 g cukru; 8 g cukru waniliowego; 4 żółtka; sok wyciśnięty z połówki limonki; 40 g mąki ziemniaczanej; 25 g żelatyny; 400 ml śmietanki 30% lub 36%; Wykonanie: Żelatynę zalać 3 łyżkami przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka, sok z limonki, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną wymieszać, dolać szampana i zagotować wszystkie składniki razem, cały czas przy tym mieszając, by krem się nie przypalił. Gotować około 2 minut. Do gorącego kremu dodać żelatynę i mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek. 2. Żelatyny w tym przepisie podałam więcej i tak też zrobiłam przygotowując to ciasto. Były u mnie okropne upały, ponad 30 st.C.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Dobre pyszne! kulinaria Ciasta +2 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: