fuckoffmondays od betula1108
Dodane 5.09 o 21:56
z
martexsweetdreams.blox.pl
Przypięte z Składniki na biszko...
Składniki na biszkopt jasny:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, tym razem jednak dodatkowo dodać kakao. Piec w takiej samej blaszce. Wystudzić. Obydwa biszkopty można dowolnie naponczować.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
- 4 - 5 łyżek cukru
- 250 g masła lub margaryny
Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i miksując dodawać po łyżce zimny budyń.
Składniki na wkładkę serową:
- 600 g sera zmielonego
- 300 g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 6 jaj
- 150 g margaryny
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser i budyń w proszku, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki, takiej samej, w jakiej piekły się biszkopty, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C około 40 minut. Wystudzić.
Składniki na masę owocową ( truskawkową ):
- 1 kg truskawek ( świeże lub mrożone )
- 2 - 3 łyżki cukru
- 3 galaretki truskawkowe
Truskawki rozdrobnić, wrzucić do rondelka i wraz z cukrem podgrzewać na małym ogniu. Wsypać suche galaretki, wymieszać, zagotować, przestudzić, aż masa zacznie tężeć.
Biszkopt ciemny ułożyć w blaszce, posmarować go 1/2 masy budyniowej. Następnie ułożyć wkładkę serową i rozsmarować pozostałą masę budyniową. Na to wyłożyć tężejącą masę truskawkową i przykryć jasnym biszkoptem. Dodatkowo można polać dowolną polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady.
Użytkownicy także przypinają: