Składniki na ciasto:
1 szklanka maku
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki kokosu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody, 1 kieliszek spirytusu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny - poncz do nasączenia ciasta, 2 opakowania delicji, 2 galaretki
Wykonanie:
Mak, kokos, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy roztopioną margarynę. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy makowej, dokładnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200° C przez około 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem
Składniki na masę:
1 kostka masła
2 żółtka
200 g cukru (niepełna szklanka)
cukier waniliowy
1 szklanka mleka
budyń śmietankowy
Wykonanie:
Odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Mleko gotujemy, żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy gorące mleko i budyń, gotujemy. Zimny łączymy z utartym masłem. Masę wykładamy na ciasto, układamy delicje i zalewamy galaretkami.
Użytkownicy także przypinają: