Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
400 g świeżego lub mrożonego (w liściach) szpinaku*
250 g sera feta
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
szklanka oleju
*mrożony szpinak wcześniej rozmrozić
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia jogurtem i solą. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na kwadrans do lodówki.
Farsz: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Rozdrobniony czosnek podsmażyć 1-2 minuty na oliwie (nie dłużej, żeby nie zbrązowiał, bo nabierze goryczy). Szpinak wymieszać z cebulką, czosnkiem i przyprawami, krótko podgrzać na patelni. Fetę pokroić w niedużą kostkę.
Ciasto rozwałkować, wycinać nieduże kwadraty (ja to robiłam przykrywką od kwadratowej puszki na herbatę). Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę szpinaku i 2-3 kawałki sera. Złożyć na połowę, wzdłuż przekątnej, mocno zlepiając brzegi. Smażyć partiami w niewielkim rondlu na mocno rozgrzanym oleju (pierożki powinny być przynajmniej częściowo zanurzone w oleju, czym wyższa temp. oleju tym ciasto mniej wchłonie tłuszczu). Po wyjęciu odsączyć na bibułce.
Użytkownicy także przypinają: