Więcej zszywek z tablicy

Cakes

Sernik nowojorski. Przepis ...
Cynamonowe rolki
...
Składniki:
Biszkopt (forma ...
Ciasto marchewkowe
Placek orzechowy – kuchnia ...
TOP 15 Najlepszych Przepisó...
Słonecznikowiec - ciasto ze...
m&m's
Krem paryski
...
....
Ciasto z makiem i jabłkami.
link w komentarzu
Kawa latte ajerkoniakowa - ...
Najprostsze biszkopty w 15 ...
Domowe paluszki Twix
Składn...
....
Szarlotka z połówkami jabłek
CZEKOLADOWY NAPOLEON
Leśny mech- koniecznie musz...
Składniki: (na formę o wym....
KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI
...
Ciasto Cappuccino bez piecz...
małe dzieło sztuki
.....

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

Ciasto z sezamem bananowy omlet racuszki budyniowe z bananami brokułowo-ziemniaczane krok... Chałwowiec - bez pieczenia Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Malakoff - bez piecz... zapiekanka gołąbkowa Bajaderka pod pierzynką

na...
Claudinita

Claudinita

Dodane 28.08 o 19:18 z

zjemto.blox.pl

Obserwuj

Składniki: (na formę o wym.

24 x 24 cm)

1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
500 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g orzechów laskowych
1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
1 łyżka cukru pudru
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)
ponadto:

herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

posób wykonania:

Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

Zszywka przypięta także na tablicach:
FOOD Kuchnia ciasto Pomysły +42 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: