Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm (wymiary
góry blaszki a nie spodu, który jest troszkę mniejszy) Biszkopt: * 3 duże jajka * 80 g mąki pszennej tortowej * 70 g cukru * 2 łyżki zimnej wody * 1 łyżka oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: * 700 g twarogu sernikowego z wiaderka (2x350 g) * 400 ml kremówki (2x200 ml) * 2 kopiaste łyżki cukru pudru * 2 galaretki o smaku kiwi * 400 ml wrzątku (2x200 ml) Mus z kiwi: * 10 dużych, miękkich, mocno dojrzałych kiwi * 1 łyżka cukru pudru * 2 galaretki o smaku kiwi * 350 ml wrzątku Do dekoracji: * bita śmietana * plasterki kiwi Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko co chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna). 200 ml kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund). Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki. W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi. Owoceobieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują*, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje. Na mus wykładamy kolejną warstwę serową przygotowaną w taki sam sposób, jak warstwa która znajduje się pod musem i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą n...
Użytkownicy także przypinają:
dirgela
gotujebolubie.pl/przepis/sernik-z-musem-z-kiwi