


Składniki na kruche ciasteczka z dżemem: 540 g mąki
pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem (u mnie dżem z pomarańczy i suszonych moreli) cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy do chwili, aż powstaną okruchy. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około 30-40 minut (ja w tym czasie przygotowałam dżem). Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, około 3 mm placek, a ten dzielimy na trójkąty, każdy z nich nacinamy tak jak na zdjęciu. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy do środka dwa przeciwległe boki. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po około 20 minutach ciasteczka powinny już być złociste i upieczone. Wyjmujemy blachy z piekarnika, ciasteczka chwilę studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: