

pestka269 od wiedzmanna
Dodane 7.12 o 23:07
z
www.mojewypieki.com
Przypięte z Składniki na lukier...
Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków (lukier
królewski): 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką, łyżką lub po prostu mikserem. W lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają dodekoracji jednorazowych rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem - musicie wyczuć, jak Wam będzie łatwiej. Dekorować pierniczki. Lukier zastyga niemal od razu, grubsza warstwa lukru wysycha dłużej. Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi - wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze się przechowuje przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody. Można zrobić również lukier z cukru pudru i wody, jednak ten z białka jest trwalszy i lepiej się przechowuje. Polecam!
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
Darhena
Na biały lukier sprawdzają się proporcje 200 g cukru na jedno białko. I przechowywać raczej w lodówce, w końcu to surowe białko! Wystarczy później wyjąć na chwilę przed dekorowaniem (ja przechowuję w rękawie do dekorowanie, później wystarczy trochę pougniatać dłońmi, by ogrzać lukier).