Więcej zszywek z tablicy

Świąteczne inspiracje

dekoracje :)
Do takich dążę ale obawiam ...
.....
Składniki na lukier do ozda...
...
...
Świąteczne Ozdoby z Pomarań...
z jednej foremki dwa wzory!...
...
***
*.*
Miękkie pierniczki "la...
szyszki
...
....
łańcuch z szyszek
kawowe choinki :)
cudne rozwiązania do oglądania
...
piękna ❤
...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Najlepszy na świecie pierni... Makowiec zawijany Makowiec z jabłkami zwany &... Orzeszki pieczone kruche ci... Pierniki Waniliowe ciasto z żurawiną Biskwity z bitą śmietaną i ... Puszysty sernik z mlekiem w... Sernik baskijski spalony se...

Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków (lukier

królewski): 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką, łyżką lub po prostu mikserem. W lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają dodekoracji jednorazowych rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem - musicie wyczuć, jak Wam będzie łatwiej. Dekorować pierniczki. Lukier zastyga niemal od razu, grubsza warstwa lukru wysycha dłużej. Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi - wtedy trzeba dodać więcej cukru pudru, bo lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze się przechowuje przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę wody. Można zrobić również lukier z cukru pudru i wody, jednak ten z białka jest trwalszy i lepiej się przechowuje. Polecam!

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione Pierniczkowe lowe <3 ozdoby Smaczne +25 innych
Zgłoś naruszenie

Darhena

Na biały lukier sprawdzają się proporcje 200 g cukru na jedno białko. I przechowywać raczej w lodówce, w końcu to surowe białko! Wystarczy później wyjąć na chwilę przed dekorowaniem (ja przechowuję w rękawie do dekorowanie, później wystarczy trochę pougniatać dłońmi, by ogrzać lukier).

 |  3.12 o 20:29  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: