Więcej zszywek ze źródła

poprostu-jedzenie.blogspot.com

Ciasto kakaowe bez pieczeni... Składniki na ok. 4-5 porcji... Kotleciki mielone zapiekane... Roladki schabowe z szynką, ...

Składniki na ok.

4-5 porcji:
1 kg mięsa mielonego
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawa do mięsa mielonego
3-4 spore ziemniaki
2 pomidory
2 średnie cebule
ok. 20 plasterków salami
sól, zioła prowansalskie
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego keczupu
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
ok. 50 ml wody

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem pokroić je w plasterki.

Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie pieczenia sos wylać równomiernie na mięso i warzywa. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Kuchnia Ulubione Mój styl +99 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: