Składniki na około 1000 ml lodów: 2 puszki pełnotłustego
mleka kokosowego* 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 100 g cukru pudru 4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego (60 ml) wiórki kokosowe * Każda puszka o pojemności 400 ml. Dzień wcześniej należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu, po otwarciu puszki, na górze zbierze się bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Z jednej puszki wychodzi około 200 g śmietanki. Śmietankę należy delikatnie wyjąć, wrzucić do garnka lub miski i ubić na sztywno jak normalną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem do zamrażarki. Smacznego! :-) maniapieczenia.blogspot.com
Użytkownicy także przypinają:
jdmgl07
możns czymś zastąpić mleko skondensowane?
aika4341
mhm pycha
paula_pola
A bez dodatkowego 100g cukru pudru nie wyjdzie dobre? strasznie dużo słodziwa;)
karolina1206
Zrobiłam według tego przepisu, wyszły pyszne:)
SimsJulia
mmmmm