Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

BÛCHE DE NOËL piernikowo-cz...
Ciasto Królewiec (przepis k...
Pijana Śliwka Pycha .** Śli...
...
...
sukienka Pallaise
Roladka z piersi kurczaka n...
9999
...:)
Korzenne Ciasteczka z Mikoł...
Oczy carycy ilovebake.pl
Ciasto makowo - budyniowe
Jeśli ktoś przepada za sern...
Rolada ze szpinakiem, wędzo...
Najlepszy makowiec na święt...
stefanka
Ciasto

500g mąki ...
Strucla Dresden Stollen z m...
Ciasto czekoladowe przekład...
Sernik snickers mniaaaaaam :)
Najłatwiejsze pierniczki-pr...
Składniki na około 40 ciast...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Kokosanki czekoladowe
    2... Kokosanki2
    2 średniej w... Najlepszy na świecie pierni... Makowiec zawijany Makowiec z jabłkami zwany &... Orzeszki pieczone kruche ci... Pierniki Waniliowe ciasto z żurawiną Biskwity z bitą śmietaną i ...
karolinab26

karolinab26

Dodane 8.12 o 22:19 z

www.mojewypieki.com

Obserwuj

Składniki na około 40 ciastek:


180 g masła, zimnego
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*

Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

Ponadto:

50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
czerwone groszki
lukier białkowy do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)

Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.

* Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić.

Smacznego :-).

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ulubione CIASTECZKOWA POKUSA Cuisine gotowanie +7 innych
Zgłoś naruszenie

fifefantasi

swiateczne i smaczne zapewne

 |  18.12 o 23:51  

19asior88

robił ktoś te ciasteczka??? :-)

 |  10.12 o 21:09   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: