Składniki na podłużną formę o wymiarach 25cm x 10 cm:
2 cukinie
1 torebka (125g) ryżu
250 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
50g żółtego sera
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i natka pietruszki
odrobina oleju do wysmarowania formy
Ryż ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Podłużną formę do zapiekania (najlepiej półokrągłą, ale może być też zwykła keksówka o wymiarach 25 cm x 10 cm) wysmarować odrobiną oleju i wyłożyć cienkimi plastrami boczku.
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę. Odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z ugotowanym ryżem, startym na tarce serem, surowymi jajkami i bułką tartą. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i natką pietruszki. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej boczkiem. Wyrównać wierzch.
Tak przygotowany zawijaniec wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Lekko wystudzić i wyjąć delikatnie z blachy, po czym odwrócić stroną z boczkiem do góry i wstawić ponownie do piekarnika na 200 stopni, by boczek ładnie się zarumienił na złoto-brązowo.
(apetytprzepisy.blogspot.com/)
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.