Składniki na spód: 150 g ciastek pełnoziarnistych
typu digestive (lub innych zbożowych, owsianych itp.) 40 g masła, roztopionego Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Masa serowa: 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki) 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 130 g cukru pudru 22 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek*) 70 ml zimnej wody 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej * 1 łyżeczka zawsze o pojemności 5 ml Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy. Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc. Ponadto: 150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru 1 marakuja ziarenka z 1/4 granata kilka plasterków ze świeżego mango Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodozny sernik. Z marakui wydrążyć pulpę i polać po bitej śmietanie. Posypać ziarenkami granata. Ozdobić wstążkami ze świeżego mango. Smacznego
Użytkownicy także przypinają:
dariuha
Mmm wygląda smakowicie. Chyba wypróbuję ten przepis w przyszły weekend :)