Składniki (na tartę w formie średnicy 28cm): Kruche
ciasto: 300g mąki pszennej 200g zimnego masła 100g cukru 1 żółtko ½ łyżeczki cukru wanilinowego Szczypta soli Krem 250g słodkiej śmietany 36% 250g mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Maliny – tyle, by wystarczyło na ułożenie ich na wierzchu, ok. 500g, a może więcej:)
Wykonanie:
Kruche ciasto: masło posiekać do naczynia. Dodać mąkę i sól. Masło z mąką rozdrobnić na malutkie kawałeczki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować go w kulę i wstawić na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 195oC (termoobieg). Schłodzonym ciastem wylepić dokładnie formę (ciasto powinno być grubości 3-4 mm, a przy brzegach grubsze, by po upieczeniu nie połamały się boki). Nie użyłam całego ciasta, bo z przepisu wychodzi go trochę za dużo. Wstawić do piekarnika i piec, aż środek ciasta będzie jasno brązowy, a boki nieco ciemniejsze (ponad 10 minut). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Krem: słodką śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać mascarpone i ponownie, ale krótko zmiksować. Krem wyłożyć na upieczony wcześniej spód – wyrównać.Krem: słodką śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać mascarpone i ponownie, ale krótko zmiksować. Krem wyłożyć na upieczony wcześniej spód – wyrównać.
Użytkownicy także przypinają:
ptysie
Malinmki i tarta ojjjj tak to jest to