
Składniki składniki na ok 7-8 kebabów: CIASTO -1/2
kg mąki - 3 łyzki oleju -pół kostki drożdzy (50g) -łyżeczka soli -250ml ciepłej wody SOS -majonez (ok 100ml) -ketchup (5-6 łyżek) - duzy ząbek czosnku - jogurt naturalny mały 150g DODATKI WARZYWNE -kapusta pekińska -pomidor duzy -ogórek zielony -cebula mile widziana papryka konserwowa oraz ogórek kiszony. (akurat nie miałam w domu ale zawsze dodaje) MIĘSO : - 3 filety z kurczaka. -przyprawa do gyrosa w proszku np Galeo - przyprawy świata z BIEDRONKI "przyprawa do grilla i szszłyków" (takie ciemne opakowanie zamykane na strune) zawiera m.in: papryka, koledra, gorczyca,majeranek, pieprz czarny, jałowiec, cebula, rozmaryn,gożdźiki, lisc laurowy. Przygotowanie : CIASTO: makę,sól, woda z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobic na ciasto (żeby dobrze odchodziło od reki) - zostawić na ok 30 min żeby wyrosło. po 30 min podzielic ciasto na 6 wiekszych lub 8 mniejsych kawałków ( wedle uznania) i robimy placki jak na zdjęciu. Pieczemy ok 7 min w temp 210-220 st. MIĘSO : pokroic częśc w kostkę część w paseczki i podsmazyć z przyprawą do gyrosa i tą z biedroki (jest pyszna) chlebki na kebaby po wyciągnięciu z piekarnika przekroić (nie całe żeby sie nie rozpadły na dwie częsci) posmarowac sosem ( nie żałowac sosu bo dobry;) ) pierwsze nałozyc na dolna częśc kapuste, miesko , cebula oraz reszta :) SOS: łaczymy wszystkie składniki wraz z posiekanym drobno czosnkiem. (sos lepiej zrobic pierwszy poniewaz najlepszy jest jak sie przegryzie)
Polubili:
Quennbezkorony
Użytkownicy także przypinają:
konto-usunięte
jadłam wczoraj taki ale nie domowy tylko kupny ... pyszny ;)