Składniki (wyszła mi 1 większa i 1 mniejsza blacha
ciasteczek): 250 g maki 125 g masła miękkiego 100 g cukru 3 żółtka dżem dowolny lub konfitura – ja użyłam dżemu z czerwonych porzeczek 2 łyżki mleka – max 2 ewentualnie cukier puder – bo ładniej :) Potrzebny sprzęt: miska lub stolnica do wyrobienia ciasta folia aluminiowa nóż waga – nie ukrywam przydaje się blachy – ze dwie piekarnik łyżeczka maleńka miseczka na mleko szklanka albo foremka do wycinania okrągłych ciasteczek kieliszek lub foremka okrągła. w kształcie gwiazdki czy dowolnym kształcie – do wycinania dziurek papier do pieczenia Przygotowanie: Składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, żółtka) wszystkie razem posiekać nożem, a potem zagnieść ręką i wpakować do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu: wałkować cienko (3 mm) i wycinać kółka (średnica do 6 cm). W połowie kółek wyciąć dziurki (okrągłe, gwiazdki – dowolne). „Dolne” kółko posmarować mlekiem (używając np. palca), przykleić „górne” kółko z dziurką (praktycznie samo się przyklei). W dziurkę wsadzić dżem albo konfiturę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 170°C do uzyskania pięknego złotawego rumianego koloru. Na koniec można oprószyć cukrem pudrem – ciasteczka wyglądają wtedy jeszcze ładniej
Użytkownicy także przypinają: