Składniki:
1 opakowanie pierożków tortellini
2 duże pomidory
1 ogórek
1 puszka kukurydzy
100 g polędwicy sopockiej
100 g sera gouda
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pierożki gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy je zimna wodą.
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę (możemy również sparzyć i obrać pomidory).
Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Polędwicę sopocką i ser gouda również kroimy w kostkę.
Do miski wrzucamy odcedzoną z zalewy kukurydzę, dodajemy tortellini, pomidory, ogórka, polędwicę i ser.
W małej miseczce mieszamy majonez, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mieszamy i dodajemy sos do sałatki. Mieszamy sałatkę dokładnie, by się połączyła z sosem.
Użytkownicy także przypinają:
jomima
tez jadlam. pyyysznosci :] a niedlugo zrobie sama
imara
Robiłam wczoraj, jest naprawdę smaczna!
klaudus20
Robiłam ją dopiero raz, ale jest świetna (z mieszanych pierożków: szynka i ser). Przede wszystkim lekka i moim zdaniem nie wymaga już majonezu. Zdecydowanie będę robić ją częściej.