Więcej zszywek z tablicy

CIASTA

Najlepsze Domowe Wafle z Ml...
Kruche różyczki: 200 g zimn...
Ciasto orzechowe
codzienne inspiracje i moty...
Ciasto kilimandżaro
Ciasto z wafelkową warstwą
obłędne ciasto ferrero roch...
Składniki

20 g żelatyny w ...
Ciasteczka twarogowe
Ciasto "Truskawkowa pi...
Kroimy , porcjujemy ciasta .
na wielkanoc.
ozdabiamy tort kremem
podstawy: lukier na tort
truskawki nacięte i wypełni...
Domowy sos karmelowy z solą...
róże z jabłek
Składniki:

    200 g gorzk...
SZYBKIE LODY PRZEZ NOC:

Wy...
LANY CHRUST

SKŁADNIKI NA C...
Waniliowy sernik z musem cz...
Pyszne ciasto Monte!
Ciasto dyniowe na jogurcie
Tort czekoladowy z musem cz...
Orzechowiec
Ciasto bananowe z cynamonem
Mey

Mey od juliet789

Dodane 2.05 o 21:25
Obserwuj
Składniki

20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
300 g glukozy
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
300 g białej czekolady
barwniki spożywcze

Sposób przygotowania przepisu:

Mirror glaze- lustrzana polewa

1. Żelatynę zalewamy podaną ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy na niewielkim ogniu.

2. Glukozę oraz cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy płynną żelatynę oraz mleko skondensowane.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Odstawiamy aby polewa trochę ostygła i zgęstniała.

4. Dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Ponieważ ma ona kolor ecru i żelową konsystencję polecam dodać białego barwnika aby uzyskać głębsze barwy.

Porady

Dekorowanie polewą mirror glaze jest banalnie proste. Powinna ona mieć temperaturę około 32 stopnie, aby ładnie pokrywała ciasto.

Tort musimy bardzo dokładnie otynkować. Ja użyłam do tego masy maślanej. Bita śmietana czy inny krem również powinny się nadawać.

Kiedy pozbędziemy się wszystkich nierówności, układamy ciasto na jakiejś podstawce. Ja użyłam do tego mniejszej tortownicy. Ustawiamy ją na blaszce z piekarnika.

Do uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu potrzebujemy miskę i wybrane kolory polewy. Ja użyłam granatowego ze srebrnymi drobinkami, czarnego, zielonego, fioletowego, żółtego, czerwonego, różowego i białego.

Wlewamy do miski po kilka łyżek każdego koloru, najlepiej jeden obok drugiego. Możemy zrobić także mazaje.

Kolorowa polewę wylewamy na środek ciasta. Powinna prawie równo rozpłynąć się po powierzchni. Jeżeli pojawią się prześwity, nakładamy łyżką dowolny kolor.

Polewa nie gęstnieje tak szybko jak czekoladowa, mamy więc czas na poprawki.

Kiedy nadmiar jej spłynie wstawiamy ciasto z całym „rusztowaniem” do lodówki.

Polewa nigdy nie stwardnieje, będzie raczej delikatnie gumowa i kleista.

 DODAJ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ

Składniki


20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
300 g glukozy
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
300 g białej czekolady
barwniki spożywcze

Sposób przygotowania przepisu:

Mirror glaze- lustrzana polewa

1. Żelatynę zalewamy podaną ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy na niewielkim ogniu.

2. Glukozę oraz cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy płynną żelatynę oraz mleko skondensowane.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Odstawiamy aby polewa trochę ostygła i zgęstniała.

4. Dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Ponieważ ma ona kolor ecru i żelową konsystencję polecam dodać białego barwnika aby uzyskać głębsze barwy.

Porady

Dekorowanie polewą mirror glaze jest banalnie proste. Powinna ona mieć temperaturę około 32 stopnie, aby ładnie pokrywała ciasto.

Tort musimy bardzo dokładnie otynkować. Ja użyłam do tego masy maślanej. Bita śmietana czy inny krem również powinny się nadawać.

Kiedy pozbędziemy się wszystkich nierówności, układamy ciasto na jakiejś podstawce. Ja użyłam do tego mniejszej tortownicy. Ustawiamy ją na blaszce z piekarnika.

Do uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu potrzebujemy miskę i wybrane kolory polewy. Ja użyłam granatowego ze srebrnymi drobinkami, czarnego, zielonego, fioletowego, żółtego, czerwonego, różowego i białego.

Wlewamy do miski po kilka łyżek każdego koloru, najlepiej jeden obok drugiego. Możemy zrobić także mazaje.

Kolorowa polewę wylewamy na środek ciasta. Powinna prawie równo rozpłynąć się po powierzchni. Jeżeli pojawią się prześwity, nakładamy łyżką dowolny kolor.

Polewa nie gęstnieje tak szybko jak czekoladowa, mamy więc czas na poprawki.

Kiedy nadmiar jej spłynie wstawiamy ciasto z całym „rusztowaniem” do lodówki.

Polewa nigdy nie stwardnieje, będzie raczej delikatnie gumowa i kleista.

 DODAJ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ

Zszywka przypięta także na tablicach:
Mój styl jedzenie Fotografie Przepisy +50 innych
Zgłoś naruszenie

Rosi87

o rany donut galaretkowy! :-D

 |  1.05 o 17:02  

Meluzyna

Super, dzięki :D

 |  29.04 o 22:07  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: