Więcej zszywek z tablicy

Mój świat

Strona główna  Delicja
 Bro...
200-250 g ugotowanego makar...
...
Sernik z frużeliną wiśniową
Robiłam już kilka razy kurc...
Lody truskawkowe z mascarpo...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Składniki
Blaszka o wymiara...
Składniki:

8 pieczarek
200...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

Kurczak słodko-kwaśny Pęczak smażony ze szpinakie... Placki twarogowe PIECZONY NALEŚNIK DUTCH BAB... MAKARON ZAPIEKANY Z CUKINIĄ... PIECZONY NALEŚNIK DUTCH BAB... Kotlety ziemniaczane
dopraw... BRIOCHE
Najlepszy przepis FITBURGERY Z INDYKA I CUKINII
Marzenia_Agi

Marzenia_Agi

Dodane 13.12 o 17:58 z

www.kwestiasmaku.com

Obserwuj

SKŁADNIKI


500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka
2 jajka
50 g masła
ORAZ
1 jajko do posmarowania ciasta
300 g masy makowej
lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i uformować kulę, podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek ciasta na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.
Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek obkręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru).

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Kuchnia słodkości PySzNe :))) +2 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: