Struktura procesu badawczego wg Brzezińskiego


Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Onion soup
Zapiekany makaron z grzybam...
...
Piernik z masą
Kruchy placek waniliowo-kok...
...
...
Jaka Surówka do Obiadu? TOP...
...
...
...
Kanapki na ciepło
...
Scotch eggs
Rogaliki o różnorodnym smaku
Coffe Time ☕️
Tarta Apple Galette
...
Przekąska na imprezę, czyli...
...
...
...
Makaroniki
Tort Ferrero Rocher w wersj...
Rolada z ciasta francuskieg...
Chleb-pizza
anusiek20

anusiek20

Dodane 21.10 o 14:03
Obserwuj
Składniki:

500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
1/2 brokuła
15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje)
sól i pieprz

sos beszamelowy

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem).

Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos.

Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.

Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.

Składniki:


500 g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 cukinii
1/2 brokuła
15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje)
sól i pieprz

sos beszamelowy

1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem).

Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos.

Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.

Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.

Polubili: mopi83 monikaflak Ssylvia Dzelix51 Kotna_ klaudiaa983 Anzelma devilka666 rosieek izka54 oraz 277 innych użytkowników
Zgłoś naruszenie

mirela88

A co z brokułem???jak go przyrządzić? ??

 |  14.01 o 14:13  

ania_2512

to sie jeszcze z czyms podaje? np ryzem?

 |  10.11 o 22:04  

brazowooka_

Robiłam, ale bez cukinii. Wszystkim smakowało ;)

 |  30.10 o 20:08  

gocha01022

ktoś robił?

 |  30.10 o 14:38  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: