Więcej zszywek z tablicy

ciasta

Ciasto Blue Velvet
Forma – ...
Składniki
ciasto czekoladow...
Jeśli potrzebujecie dość sz...
Ciasto z płatkami owsianymi...

Więcej zszywek ze źródła

wypiekibeaty.com.pl

Babka z batatami - Wypieki ... Babka z batatami - Wypieki ... Orzechowe ciasto w kubku - ... Przepis na pyszną bezę z kr... Przepis na pyszną bezę z kr... Ciasto malinowa pianka Sernik z mlekiem w proszku ... Sernik z mlekiem w proszku ... Owocowe ciasto rurociąg

Składniki

ciasto czekoladowe:
4 duże jajka
200 ml mleka
170 ml oleju
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
80 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
krem jagodowy:
500 g serka mascarpone
słoiczek konfitury lub dżemu jagodowego (około 250 g)
dodatkowo:
pół słoiczka konfitury lub dżemu jagodowego
1-2 szklanki jagód
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
Mąkę przesiej razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka roztrzep rózgą, dodaj mleko, olej i ekstrakt z wanilii - wymieszaj razem.
Dodaj cukier i mąkę - wymieszaj łyżką do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy.
Piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na trzy krążki (wybrzuszoną górę ciasta zetnij i pokrusz lub zmiksuj blenderem).
krem:
Mascarpone zmiksuj z konfiturą jagodową.
wykończenie:
Blaty ciasta przełóż kremem jagodowym (pozostaw trochę kremu do posmarowania boków tortu) i posyp jagodami.
Boki tortu posmaruj odłożonym kremem i obsyp okruszkami z pokruszonego ciasta.
Konfiturę jagodową podgrzej krótko i rozrzedzoną posmaruj wierzch tortu.
Udekoruj wierzch jagodami.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia- inspiracje Inspiracje kulinarne :) ciasta
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: