Od antyku do współczesności- epos


Więcej zszywek z tablicy

#Tarta#

Tarta oreo z masłem orzecho...
Prosta Tarta Czekoladowa z ...
Tarta pomidorowo łososiowa
Szybkie ciasto z czereśniami
szarlotka
Sernik snickers na zimno - ...
OBŁĘDNA TARTA ZE SZPINAKIEM...
Ciasto Kinder Bueno - ilove...
TARTA BOUNTY kokosowa tarta...
Tarta z malinami i białą cz...
Tarta z bananami i kremem b...
Tarta z malinami i kremem m...
Tarta truskawkowa z budynie...
ciasto bananowe z krówką :)...
Składniki: Ciasto: 250g mąk...
Mazurek czekoladowo-kawowy ...
MAZUREK KOKOSOWY Składniki ...
Banoffee bez pieczenia! Pys...
Mazurek wiśniowy z kremowym...
Mazurek czekoladowy
MAZUREK TOFFI Ciasto: 1 szk...
Ciasto: 150 g mąki pszennej...
Tarta czekoladowa – Miny’s ...
Tarta z musem malinowym i b...
Tarta z musem malinowym (na...
Tarta z białą czekoladą i t...
angel30

angel30

Dodane 1.04 o 17:41
Obserwuj

Składniki: Ciasto: 250g mąki 100g zimnego masła

50g cukru pudru żółtko 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżki wody masa: 450g mrożonych wiśni 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 50g płatków migdałowych 100g mlecznej czekolady do ozdoby migdały w czekoladzie 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtko, aromat i wodę. Szybko zagnieść ciasto. 2. Kwadratową formę o wymiarach 24x24cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wyłożyć blaszkę ciastem, robiąc małą krawędź, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Schłodzone ciasto nakryć papierem i wysypać na wierzch suchy ryż lub ceramiczne kuleczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200oC na funkcji góra-dół i piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć ryż oraz papier i wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. 4. Do rondelka włożyć wiśnie i wsypać cukier. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok i masa stanie się gorąca, ale nie gotować, zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, dokładnie wymieszać. Dodać aromat migdałowy, wymieszać. 5. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć, równomiernie rozprowadzić ją na wystudzonym cieście. Posypać płatkami migdałowymi. 6. Czekoladę mleczną roztopić na parze. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć brzeg woreczka i robiąc paseczki, rozprowadzić ją po mazurku. Ozdobić migdałami w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: