mysleze

mysleze

Dodane 1.09 o 12:58
Obserwuj
Składniki:

Na ciasto:
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
100g migdałów posiekanych (Jeśli nie znajdziecie gotowych migdałów posiekanych, to najlepiej kupić w słupkach i je posiekać.)
1 jajko
150g płynnego miodu
80ml oleju
220g jogurtu naturalnego

Beza:

3 białka
szczypta soli
100g cukru pudru
ok. 50g migdałów posiekanych

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
W drugiej misce wymieszać jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski. Połączyć składniki (nie mieszać za długo!).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.
W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując dodać stopniowo cukier puder.
Po 20 min. pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do szprycy i udekorować nią muffinki. Muffinki piec dalej około 5 min. do zarumienienia bez.
Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Posypać migdałami. (Ułożyłam kawałki migdałów na bezie i lekko je wcisnęłam, żeby się na bezie trzymały.) Migdały można wcześniej lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu.

Składniki:


Na ciasto:
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
100g migdałów posiekanych (Jeśli nie znajdziecie gotowych migdałów posiekanych, to najlepiej kupić w słupkach i je posiekać.)
1 jajko
150g płynnego miodu
80ml oleju
220g jogurtu naturalnego

Beza:

3 białka
szczypta soli
100g cukru pudru
ok. 50g migdałów posiekanych

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
W drugiej misce wymieszać jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski. Połączyć składniki (nie mieszać za długo!).
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 200°C.
W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując dodać stopniowo cukier puder.
Po 20 min. pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do szprycy i udekorować nią muffinki. Muffinki piec dalej około 5 min. do zarumienienia bez.
Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Posypać migdałami. (Ułożyłam kawałki migdałów na bezie i lekko je wcisnęłam, żeby się na bezie trzymały.) Migdały można wcześniej lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
untilnow
kinga_kucharczyk
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY