Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
ok. 2 kwaśnych jabłek
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka soku z cytryny
1 jajko
cukier puder + woda (do lukru)
Mini szarlotki na cieście francuskim- pochwała prostoty
Wykonanie:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Wycinać parzystą ilość niewielkich kółek (moje miały około 7-8cm).
mini szarlotki wykonanie krok po kroku
Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem.
mini szarlotki wykonanie krok po kroku
Na środek nałożyć jabłka.
mini szarlotki wykonanie krok po kroku
Przykryć drugim krążkiem.
mini szarlotki wykonanie krok po kroku
Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.
mini szarlotki wykonanie krok po kroku
Każde ciastko posmarować jajkiem a następnie naciąć wierzch na krzyż.
mini szarlotki wykonanie krok po kroku
Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.
Cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody (dodawać po kilka kropli do uzyskania dość gęstej konsystencji. Wystudzone ciasteczka polukrować.
Użytkownicy także przypinają: