Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Pieczony kurczak w sosie ba...
Gozleme
Domowa bulionetka warzywna
blondies karmelowe
Sos słodko kwaśny
Banany w delikatnie kokosow...
Domowy Ajwar – pasta z piec...
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W WIŚ...
Polędwiczki wieprzowe w sos...
MAXI KING CIASTO 

SKLADNIK...
Mix sałat z kukurydza, oliw...
Ajvar (pasta z papryki i ba...
BIAŁY PUCH 


Składniki na ...
Frużelina truskawkowa na zi...
tort kokosowy
Kostka jagodowo - czekolado...
Wiosenne ogórki małosolne
Rolki z nori i papieru ryżo...
Sałatka z pieczonej cukinii...
Składniki na spód brownies:...
Deser z malinami na jogurta...
Składniki
składniki spodu:
...
ciasto balowe

Ciasto jest ...
Sernik z jagodami - iloveba...
Ciasto „Biały puch”

Składn...
ciasto kinder pingui .  Skł...
agaciora92

agaciora92 od joleczek84

Dodane 29.07 o 15:45
Obserwuj
Składniki
składniki spodu:
135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
65 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)
Wykonanie
Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, teraz możesz ją dodać razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj.
Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go posypałam zmiksowanymi ciasteczkami oraz udekorowałam kleksami z bitej śmietany oraz owocami.
Notatki
Do ciasta użyłam gęsty twaróg sernikowy, niektóre twarogi wiaderkowe są bardzo rzadkie i luźne, wtedy radzę dać więcej żelatyny, bo mogą być problemy ze ścięciem się masy. Ja tradycyjnie polecam najbardziej Piątnicę (z nią nigdy nie miałam problemów).

Składniki

składniki spodu:
135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
65 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)
Wykonanie
Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, teraz możesz ją dodać razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj.
Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go posypałam zmiksowanymi ciasteczkami oraz udekorowałam kleksami z bitej śmietany oraz owocami.
Notatki
Do ciasta użyłam gęsty twaróg sernikowy, niektóre twarogi wiaderkowe są bardzo rzadkie i luźne, wtedy radzę dać więcej żelatyny, bo mogą być problemy ze ścięciem się masy. Ja tradycyjnie polecam najbardziej Piątnicę (z nią nigdy nie miałam problemów).

Zszywka przypięta także na tablicach:

DESERY

Kulinarnie

Przepisy

Pyszności

+11 innych
Zgłoś naruszenie

xxgabrysiaxx10

Ile wychodzi Ci ciasta chodzi mi o wymiary brytfanki ?

 |  12.08 o 16:02  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: