bettypasja

bettypasja

Dodane 10.12 o 19:34
Obserwuj
Śledzie pod pierzynką

Składniki:
Słoik filetów śledzi marynowanych w occie
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1-2 ugotowane  duże ziemniaki
3-4  ugotowane duże marchewki
2-3 ugotowane duże piertuszki
4 jajka na twardo
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
pieprz, sól, cukier, cytryna

Sposób przygotowania:

Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie pokroić w kostkę, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi połączyć z ziemniakami startymi na tarce na grubych oczkach, ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, polać lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce z dużymi oczkami. Następnie to samo zrobic z pietruszką.  Lekko posolić i obficie polać sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce. Ozdobiłam sałatkę listkiem bazylii. Moje naczynie, w którym układałam sałatkę ma wymiary 26x17 cm.
Można dodać 1-2 ugotowane buraczki. Należy przetrzeć je na tarce na grubych oczkach i ułożyc miedzy marchewką i pietruszką a jajkami.

Śledzie pod pierzynką


Składniki:
Słoik filetów śledzi marynowanych w occie
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1-2 ugotowane duże ziemniaki
3-4 ugotowane duże marchewki
2-3 ugotowane duże piertuszki
4 jajka na twardo
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
pieprz, sól, cukier, cytryna

Sposób przygotowania:

Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie pokroić w kostkę, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi połączyć z ziemniakami startymi na tarce na grubych oczkach, ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, polać lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce z dużymi oczkami. Następnie to samo zrobic z pietruszką. Lekko posolić i obficie polać sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce. Ozdobiłam sałatkę listkiem bazylii. Moje naczynie, w którym układałam sałatkę ma wymiary 26x17 cm.
Można dodać 1-2 ugotowane buraczki. Należy przetrzeć je na tarce na grubych oczkach i ułożyc miedzy marchewką i pietruszką a jajkami.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Mój styl smakiem otulona kuchnia Moje +12 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają:

DO GÓRY