Więcej zszywek ze źródła

www.e-przepisykulinarne.pl

SZYBKIE CIASTO SNIKERS NA K... Snickers na krakersach Ciasto cebulowe DIETETYCZNE KOTLETY MIELONE... DIETETYCZNA SAŁATKA Z BROKU... PIANKA ZEBRA LECIUTKA JAK P... SERNIK NA ZIMNO Z MAKIEM CHLEB ŻYTNI Z PRAŻONĄ CEBUL... Burgery z boczniaków

śledzie w śmietanie (;

Rzeczy, których potrzebujesz:
250 g śledzi Matjasów, 1 dość duża cebula, 3 ogórki konserwowe, 1 duże kwaskowe jabłko, szczypta posiekanej natki pietruszki, przyprawy: cukier, biały pieprz, ocet, 1 szklanka śmietany 18%, 3 łyżki majonezu
1
Śledzie moczymy przez co najmniej 2 godziny w mleku. Po dwóch godzinach dobrze jest je spróbować. Jeśli będą nadal zbyt słone, wówczas najlepiej jest je potrzymać kolejne pół godziny i znów spróbować. Jeśli śledzie są bardzo słone wówczas można trzymać je w mleku nawet do 4 godzin. Niektórzy moczą śledzie w przegotowanej wodzie, jednak śledzie moczone w mleku są dużo delikatniejsze w smaku.
2
Po pomoczeniu śledzi należy je osuszyć, pokroić na paski (w zależności od nas mogą być 1-3 cm). Pokrojone śledzie skrapiamy octem (jeśli ktoś nie lubi octu to można zamiast niego użyć soku z cytryny) i posypujemy pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na bok.
3
Cebulę, ogórki i jabłko teraz kroimy na drobniutką kosteczkę. Mieszamy je z majonezem i śmietaną a następnie dodajemy cukru do smaku.
4
Śledzie zalewamy sosem, wkładamy do lodówki i pozostawiamy na dobę, aby się przeżarło. Najlepiej jednak te śledzie będą smakować po 2-3 dniach.

Zszywka przypięta także na tablicach:
salatki Boże narodzenie ....... śledzie
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: