Więcej zszywek z tablicy

Wigilia

WIGILIJNE NALEŚNIKI Z MAKIE...
Łazanki z kapustą i grzybam...
Barszcz czerwony czysty (Wi...
Barszcz wigilijny - przepis...
Śledzie po kaszubsku

    1...
Śledzie w śmietanie

Śledzi...
Śledzie w pomidorach

    6...
Ryba po grecku

    500 g f...
Śledzie z czerwoną cebulą i...
Śledziowa sałatka warstwowa...
Salceson grzybowy - przepis...

Więcej zszywek ze źródła

www.pasjasmaku.com

Biała kiełbasa pieczona w p... Grillowane pieczarki #smacznieizdrowo Wieprzowina po chińsku

2 p... Makaron z łososiem i brokuł... Pikantny kalafior smażony z... Kotlety mielone z rodzynkam... Spaghetti z pieczarkami i s... Makaronowa patelnia

    1/...
Maria_anna

Maria_anna

Dodane 10.12 o 16:07 z

www.pasjasmaku.com

Obserwuj

Śledziowa sałatka warstwowa


Marynata do buraków:

2 duże buraki
0,5 litra wody
50 ml octu jabłkowego 10%
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowy
4 ziarna pieprzu

Sałatka:

2 buraki marynowane
6 filetów śledziowych w oleju
6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
1 pęczek szczypiorku
12 łyżek majonezu
3 łyżki marynaty z buraków

Marynowane buraki: Buraki ugotować, obrać, pokroić w ćwiartki. Połączyć składniki marynaty, przełożyć do niej buraki i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Marynatę należy przygotować dzień wcześniej lub na kilka godzin przed przygotowaniem sałatki.

Pierwsza warstwa: Filety odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z orzechami i ułożyć w misce.

Druga warstwa: Majonez wymieszać w miseczce z marynatą i rozsmarować go po śledziach.

Trzecia warstwa: Szczypiorek drobno posiekać i rozsypać na majonezie.

Czwarta warstwa: Buraki pokroić w drobną kostkę i posypać po szczypiorku.

Sałatkę można dekorować wg własnego upodobania. Bardzo ładnie wygląda podana w gładkiej, przezroczystej misce.

Polubili: oksik capocapo
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: