
słodkie bułeczki z bita śmietana .
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki ciepłego mleka2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdżyszczypta soli1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej)2 jajka125g roztopionego i przestudzonego masła Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut. Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki. Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki. Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć. Piekarnik nastawić na 180*C. Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią. Ostudzić. Nadzienie: 2 szklanki śmietanki kremówki1/2 szklanki cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać. Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą. Jedna wada - niestety najlepsze są pierwszego dnia i koniecznie nadziewać tuż przed podaniem!.
Użytkownicy także przypinają:
martyynka1295
hahaha najpierw zdjecia typu FOT ODCHUDZANIE MOTYWACJA atutem nagle cudowny przepis na bułeczki z bitą smietana hahaha kocham zszywke:DDD
olusiapiwinska
muszę zrobić na roczek synkowi ;)
MaJe_CzKa222
Warto spróbować :)
Laurenty
Pewnie pyszne...
Rinkaji
ktoś już próbował?