„Non omnis moriar” – co warto ocalić w życiu?


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Deser czekoladowo-pomarańcz...
deser z malin i serka masca...
Ciasto z ciepłymi lodami Sk...
Czosnkowe mini bagietki Zac...
Galaretka kawowo-czekoladow...
Słodkie bułeczki z bitą śmi...
Kawowa Panna Cotta porcja n...
Sernik nowojorski Marthy St...
Domowe toffifee Takie smacz...
Składniki na blaszkę 25x30 ...
Panna cotta z musem truskaw...
Zapiekany kurczak nadziewan...
poradnikdomowy.pl
soki oczyszczające
CIASTO CZEKOLADOWE Z PŁATKÓ...
Kuleczki ziemniaczane w pan...
Pancakes
Mojito truskawkowe Składnik...
Krokiety brokułowo-serowe. ...
Przepisy na wszystkie smoot...
Banalny przepis, tylko 3 sk...
blog z mnóstwem przepisów n...
Sernik oreo ilovebake.pl
jabko, pekany lub inne orze...
Bananowy deser Składniki: -...
Piersi kurczaka faszerowane...
leane90

leane90 od Maria_anna

Dodane 7.04 o 11:19
Obserwuj

Słodkie bułeczki z bitą śmietaną " Jedna

wada - niestety najlepsze są pierwszego dnia i koniecznie nadziewać tuż przed podaniem!. Ja nadziałam szprycą, ale najczęściej widziałam takie bułeczki naj-zwyczajniej przekrojone na pół i wypełnione śmietanką i dżemem" 3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki ciepłego mleka 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży szczypta soli 1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej) 2 jajka 125g roztopionego i przestudzonego masła Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut. Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki. Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki. Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć. Piekarnik nastawić na 180*C. Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią. Ostudzić. Nadzienie: 2 szklanki śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać. Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą.

Zgłoś naruszenie

jarecka

Jeszcze sama ich nie zrobiłam ale koleżanka ZROBIŁA i ja na szybko sos kokosowy z wiórków, pokroiłam bułeczkę na 4 części i moczyłam w tym sosie...PYCHA. To ma być inspiracja i można sobie na tej bazie bułeczek podawać jak się je chce i o to chodzi )

1  |  5.04 o 10:37   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: