Więcej zszywek ze źródła

mojeekspresjekulinarne.blox.pl

Pasztet z dodatkiem śmietan... Rolada czekoladowa z mleczn... Babka(mocno)kakaowa z jogur... Ultimate chocolate layer ca... Słodkie bułeczki z bitą śmi... Orzechowe ciasto przekładan... Biszkopt z galaretką i krem... Puszysty keks na białkach z... Szarlotka przekładana kreme...

Słodkie bułeczki z bitą śmietaną


" Jedna wada - niestety najlepsze są pierwszego dnia i koniecznie nadziewać tuż przed podaniem!. Ja nadziałam szprycą, ale najczęściej widziałam takie bułeczki naj-zwyczajniej przekrojone na pół i wypełnione śmietanką i dżemem"


3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłego mleka
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
szczypta soli
1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej)
2 jajka
125g roztopionego i przestudzonego masła

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut.

Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki.

Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki.

Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć.

Piekarnik nastawić na 180*C.

Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią.

Ostudzić.

Nadzienie:

2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać.

Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą.

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Słodkości ^.^ Ciasta. ciasteczka i inne słodkości 3 kuchnia +65 innych
Zgłoś naruszenie

jarecka

Jeszcze sama ich nie zrobiłam ale koleżanka ZROBIŁA i ja na szybko sos kokosowy z wiórków, pokroiłam bułeczkę na 4 części i moczyłam w tym sosie...PYCHA. To ma być inspiracja i można sobie na tej bazie bułeczek podawać jak się je chce i o to chodzi )

1  |  5.04 o 10:37   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: