Nawiązania do Biblii oraz Mitologii w dziełach literackich.


Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Składniki: Spód: * 160 g he...
Waniliowe ptasie mleczko w ...
Słodkości <3 Raz spróbuj...
Ciasto latte machiato ♥♥♥ W...
Placki po węgiersku ♥♥♥ Naj...
Krakersik ♥♥♥ Pyszny bez pi...
Sałatka warstwowa z brokułe...
Mini tortille♥♥♥ Super pomy...
SERNIK SNICKERS! <3
mus Kinder Bueno <3
<...
SKŁADNIKI:

na trzy całkiem...
Bardzo szybki a jeszcze bar...
Przepyszny kurczak w sosie ...
Składniki: •	3 banany, •	40...
Nalewka czekoladowa <3 P...
LIKIER KUKUŁKA ♥♥♥ Dziewczy...
Domowe Malibu&Advocat&a...
Czekoladowy mus z Baileys ♥...
Bardzo szybki a jeszcze bar...
Sernik latte macchiato bez ...
Sernik latte macchiato bez ...
LIKIER Werther's Origi...
Likier Czekoladnica... Idea...
Placki po węgiersku ♥♥♥ Naj...
Kinder Country bez pieczeni...
Sernik latte macchiato bez ...
adusia3009

adusia3009

Dodane 14.01 o 12:53
Obserwuj
Słodkości <3 Raz spróbujesz i będziesz chciała więcej...♥ SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 250 g herbatników (użyłam Petitki) 100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe) 100 g mlecznej czekolady z orzechami 2 łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru pudru SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 200 g mlecznej czekolady 70 ml śmnietany kremówki 100 g orzechów laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). W malakserze umieść herbatniki i zmiel na piasek. W garnuszku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę oraz kakao i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do herbatników (nie musisz czekać, aby masło z czekoladą ostygło) i zmiksuj ponownie dokładnie w malakserze. Przełóż do tortownicy gotową masę, wykładając nią zarówno dno, jak i boki formy. Dobrze dociśnij. Wstaw tortownicę ze spodem ciasteczkowym do lodówki. MASA MLECZNA: W garnku z grubym dnem zagotuj świeże mleko, kremówkę, masło i cukier puder (nie doprowadzaj do wrzenia). Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia. Gdy taka już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną. SKŁADANIE CIASTA: Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki. W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję, aby łatwiej nakładała się na masę mleczną. Wyjmij znowu tortownicę i nałóż na masę mleczną kajmak. Na to wyłóż drugą cześć masy mlecznej. Musisz robić to w miarę sprawnie, bo masa mleczna szybko zastyga. Wyrównaj wierzch i schowaj ponownie formę do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA: Najpierw należy "obrać" orzechy laskowe ze skórki. W tym celu wrzuć je na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię i podpraż je przez kilka minut, mieszając dość często, aby się nie przypaliły. Przesyp ostrożnie gorące orzechy do miski i za pomocą ściereczki pocieraj wszystkie orzechy, aby zeszła z nich skórka. Nie przejmuj się, jeśli odrobina skórki zostanie:) Orzechy posiekaj drobno, małą garstkę odłóż do posypania wierzchu ciasta. W małym rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć po...

Słodkości <3 Raz spróbujesz i będziesz chciała

więcej...♥ SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 250 g herbatników (użyłam Petitki) 100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe) 100 g mlecznej czekolady z orzechami 2 łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru pudru SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 200 g mlecznej czekolady 70 ml śmnietany kremówki 100 g orzechów laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). W malakserze umieść herbatniki i zmiel na piasek. W garnuszku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę oraz kakao i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Dodaj całość do herbatników (nie musisz czekać, aby masło z czekoladą ostygło) i zmiksuj ponownie dokładnie w malakserze. Przełóż do tortownicy gotową masę, wykładając nią zarówno dno, jak i boki formy. Dobrze dociśnij. Wstaw tortownicę ze spodem ciasteczkowym do lodówki. MASA MLECZNA: W garnku z grubym dnem zagotuj świeże mleko, kremówkę, masło i cukier puder (nie doprowadzaj do wrzenia). Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia - mieszanka ma być letnia. Gdy taka już będzie, dodaj do niej mleko w proszku i bardzo dokładnie rozmieszaj całość rózgą kuchenną. SKŁADANIE CIASTA: Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw znowu tortownicę na 5 minut do lodówki. W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową, delikatnie, tylko, żeby poluźnić jej konsystencję, aby łatwiej nakładała się na masę mleczną. Wyjmij znowu tortownicę i nałóż na masę mleczną kajmak. Na to wyłóż drugą cześć masy mlecznej. Musisz robić to w miarę sprawnie, bo masa mleczna szybko zastyga. Wyrównaj wierzch i schowaj ponownie formę do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA: Najpierw należy "obrać" orzechy laskowe ze skórki. W tym celu wrzuć je na bardzo dobrze rozgrzaną, suchą patelnię i podpraż je przez kilka minut, mieszając dość często, aby się nie przypaliły. Przesyp ostrożnie gorące orzechy do miski i za pomocą ściereczki pocieraj wszystkie orzechy, aby zeszła z nich skórka. Nie przejmuj się, jeśli odrobina skórki zostanie:) Orzechy posiekaj drobno, małą garstkę odłóż do posypania wierzchu ciasta. W małym rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć po...

Zgłoś naruszenie

doroti666

<3 napewno pyszne

 |  17.01 o 11:47  

teresapalmi1956

super

 |  16.01 o 21:31  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: