Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Malinowa Chmurka Składniki ...
smaczne bukiety
SMERFETKA - CIASTO BEZ PIEC...
Jogurtowe muffinki z truska...
Jabłkowe róże w cieście fra...
namiot tipi
Przystawki
No to sposób na obraz. Robi...
schody z oświetleniem led
Exploding box!
lodówka pomalowana farbą do...
hfhhgh
domek pod schodami
....
....
///
ciasto francuskie + szynka ...
10 pomysłów jak wykorzystać...

Więcej zszywek ze źródła

static.smaker.pl

Ciasto ,,Bananowa randka�... Herbatniki 150 g
mleko do n... Malinowy król

1 1/2 szkl. ... kotleciki z pieczarek 30-40 miniaturowych kulek m... Świąteczny likier mandarynk... ciemna część:
300 g zmielon... sernik gotowany
Przygotowan... ...
malgosia88_00

malgosia88_00

Dodane 24.04 o 17:54 z

static.smaker.pl

Obserwuj

SMERFETKA - CIASTO BEZ PIECZENIA


SKŁADNIKI:
- około 20 sztuk podłużnych biszkoptów

WARSTWA SERNIKOWA:
- 1 galaretka niebieska
- 0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe

PIANKA:
- 500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki niebieskie

MASA ŚMIETANOWA:
- 300 gramów śmietany kremówki 30%
- 2 śmietanfixy
- 1,5 łyżki cukru pudru ewentualnie niebieskie lub białe bezy na wierzch

PRZYGOTOWANIE:
Pierwszą galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę zlać do talerza dzień wcześniej, kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową). Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzał. Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej (często mieszamy by nie utworzył się "kożuszek"). Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, jeśli macie wyjmowane dno nie trzeba tego robić. Dno powykładać podłużnymi biszkoptami (niczym ich nie nasączać). Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z ogrzanym serkiem. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając by na powierzchni nie utworzył się "kożuszek". Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, ma powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia. Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki. Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Można też usztywnić śmietankę 0,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy małymi bezikami.

UWAGA: Kolorowe bezy puszczają kolor, więc niewskazane jest pozostawienie ich na cieście na długi czas.

Zszywka przypięta także na tablicach:
ciasta kuchnia kuchnia kuchnia i gotowanie +5 innych
Zgłoś naruszenie

modanaczasie

Wygląda smakowicie!

 |  15.04 o 13:55  

Smilerka

Mniamciu mniam !

 |  10.04 o 16:14  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: