Smoothie brzoskwiniowe
Na dwie porcje po ok. 300 ml
2 brzoskwinie (użyłam świeżych, ale mogą być te z puszki)
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka w proszku (nie jest absolutnie niezbędne, ale dodaje smaku i zagęszcza)
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru
Brzoskwinie polewamy przez 2,3 sekundy wrzątkiem. Robimy na nich nacięcia (jak przy dzieleniu na ósemki) i nożykiem ściągamy skórkę wzdłuż linii tych nacięć. Pestkę usuwamy, miąższ kroimy w kostkę i blenderem przerabiamy na puree.
Dodajemy resztę składników i wszystko razem blendujemy. Schładzamy i serwujemy.
Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchareczki
Użytkownicy także przypinają: