


ŚNIADANIOWY WYPIEK OWSIANY Z TWAROŻKIEM WANILIOWYM
50g płatków owsianych
1 łyżka dowolnych otrębów
2 spore łyżki jogurtu naturalnego
ewent. mleko do odpowiedniej konsystencji
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło (u mnie stewia)
aromat waniliowy
cynamon
1 jajko
ok. 100g twarogu chudego w kostce
1 łyżeczka budyniu waniliowego
sól
Płatki i otręby zalać wrzącą wodą do napęcznienia i odstawić na 5 minut (lub wieczorem zalać zimną wodą i odczekać do rana). Następnie osolić, posłodzić, dodać jogurt, proszek i cynamon. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli i dodać do masy.
Ser rozgnieść widelcem, lekko posolić do smaku, posłodzić, dodać aromat waniliowy, budyń i żółtko - wymieszć. W naczyńku do zapiekania wyłożyć 3/4 ciasta, pozostałą 1/4 połączyć z 1/3 twarożku i wyłożyć dookoła naczyńka tworząc "pierścień". Na środek ułożyć pozostałą część twarożku. "Pierścień" można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi. Oczywiście nie trzeba się tak bawić jak ja i po prostu wyłożyć całe ciasto, a na nim ułożyć twarożek lub dać go do środka. ;-) Piec ok. 30 minut w 180°C.
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
patlilas
polecam, bardzo pyszne. tylko ja następnym razem zrobię mniejszą porcję:)
paulincia323
dzięki :) na pewno wypróbuję :)
paulincia323
też chcę przepis ;)
kasiaoriflame
a gdzie przepis?