Sorbet z kiwi Składniki na 1 litr: 1 kg owoców kiwi
1 nieduża cytryna 2/3 (lub mniej) szklanki cukru pół szklanki wody Do niedużego garnuszka nalać wody, dodać cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej. Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc. Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.
Użytkownicy także przypinają:
vesper2706
Robiłam wg przepisu i niestety zamarzło na bryłę lodu...
wyliczaniePL
Hmm trzeba spróbować.
k2jpdl
Super przepis, skorzystam dziękuję za pomysł. ;)
Natkakrolewna
Uwielbiam takie przepisy! Na pewno wykorzystam go latem. :)