Więcej zszywek z tablicy

Lody, desery lodowe...

Składniki na 1.3 litra:

50...
Lodowy Snickers

Składniki ...
lody solony karmel
Przepis
...
Kawa mrożona:
- kawa rozpus...
.......
Sorbet z kiwi

Składniki na...
lody katalońskie
Składniki ...
Lody kokosowe (bez jajek i ...
Lody Tiramisu 
Składniki:

...
Lody bananowe (dietetyczne)...
Lody bez jajek - Dukan

Nie...
Indyjskie lody pistacjowe
1...
LODY BANANOWO-MALINOWE ⭐️ ....
Lody czekoladowe z batata

...
dodunia131

dodunia131

Dodane 7.03 o 14:11
Obserwuj
Sorbet z kiwi

Składniki na 1 litr:

1 kg owoców kiwi
1 nieduża cytryna
2/3 (lub mniej) szklanki cukru
pół szklanki wody

Do niedużego garnuszka nalać wody, dodać cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej.

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.

Sorbet z kiwi


Składniki na 1 litr:

1 kg owoców kiwi
1 nieduża cytryna
2/3 (lub mniej) szklanki cukru
pół szklanki wody

Do niedużego garnuszka nalać wody, dodać cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej.

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.

Zgłoś naruszenie

k2jpdl

Super przepis, skorzystam dziękuję za pomysł. ;)

17.03 o 2:50       | 

Natkakrolewna

Uwielbiam takie przepisy! Na pewno wykorzystam go latem. :)

12.03 o 12:26    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
DaLita
SlodkaElsa16
gosii
elixa
szpila06
Wikiia
Katzazou
sanderka2216
Raksha_
xxwikxx

oraz 175 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY