Sorbet z kiwi
Składniki na 1 litr:
1 kg owoców kiwi
1 nieduża cytryna
2/3 (lub mniej) szklanki cukru
pół szklanki wody
Do niedużego garnuszka nalać wody, dodać cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej.
Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.
Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
Jak zrobić lody
krn78 Pomijając ilości i, ewentualnie, proporcje, nie znam przepisu na smaczniejsze lody.
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
0
1
4
Nie marnuj jedzenia. Zamiast wyrzucać łodygę br...
Pelnytalerz Zapraszam po przepis: https://www.pelnytalerz.com/2020/05/frittata-z-lodyga-brokulu-i-czerstwym.html
vesper2706
Robiłam wg przepisu i niestety zamarzło na bryłę lodu...
wyliczaniePL
Hmm trzeba spróbować.
k2jpdl
Super przepis, skorzystam dziękuję za pomysł. ;)
Natkakrolewna
Uwielbiam takie przepisy! Na pewno wykorzystam go latem. :)