Niełatwo jest być dorastającym nastolatkiem w dzisiejszych czasach


Więcej zszywek z tablicy

na słodko.

Szarlotka królewska
Ciastka brownie
Owsiana tarta ze skyrem i b...
dalgona.
Tarta kokosowa a'la Bo...
Najlepsze ciasto marchewkowe
Słonecznikowiec na herbatan...
brownie
Sernik z masą kajmakową i o...
Ciasto snikers bez pieczeni...
Ciasto napoleon bez pieczenia
Ciasto lion bez pieczenia
Ciasteczka owsiane
Miodownik mojej mamy
Sernik straciatella (bez pi...
Ciasto marcello
Jabłecznik straciatella
Ciasto Balladyna
Sorbet z kiwi

Składniki na...
Zebra z herbatników i bitej...
Tarta czekoladowa z borówkami
Ciasto Kinder Bueno (bez pi...
BRZOSKWINIOTKA – KRUCHE CIA...
Mini serniczki z czekoladą
...
Krówka bez pieczenia w 10 m...
Domowe ciasto Kinder Bueno ...
cassya

cassya od dodunia131

Dodane 16.03 o 15:36
Obserwuj
Sorbet z kiwi

Składniki na 1 litr:

1 kg owoców kiwi
1 nieduża cytryna
2/3 (lub mniej) szklanki cukru
pół szklanki wody

Do niedużego garnuszka nalać wody, dodać cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej.

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.

Sorbet z kiwi


Składniki na 1 litr:

1 kg owoców kiwi
1 nieduża cytryna
2/3 (lub mniej) szklanki cukru
pół szklanki wody

Do niedużego garnuszka nalać wody, dodać cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej.

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.

Zgłoś naruszenie

vesper2706

Robiłam wg przepisu i niestety zamarzło na bryłę lodu...

 |  6.03 o 20:12  

wyliczaniePL

Hmm trzeba spróbować.

 |  6.03 o 13:29  

k2jpdl

Super przepis, skorzystam dziękuję za pomysł. ;)

 |  17.03 o 2:50  

Natkakrolewna

Uwielbiam takie przepisy! Na pewno wykorzystam go latem. :)

 |  12.03 o 12:26  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: