
Spaghetti carbonara (2 porcje)
Składniki:
makaron spaghetti - 200g spaghetti
jajka - 2
śmietana kremówka 30-36% - 5-6 łyżek
boczek wędzony - ok. 200g
parmezan lub ser żółty typu gouda - 100g
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie do jajek dodać śmietanę i wymieszać dokładnie trzepaczką. Dodać ser starty na tarce o średnich oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Odcedzony, gorący makaron przełożyć do garnka, dodać boczek, wymieszać. Wlać masę jajeczną. Delikatnie podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając (maksymalnie minutę aby jajko się nie ścięło). Porcje posypać startym parmezanem i podawać natychmiast.
Użytkownicy także przypinają:
malar
mysle ze makaron tu nie gra dużej roli. Ja osobiście robie ze zwykła śmietana cebulką serkami topionymi i ziołami :)
Morganka
Od kiedy? Carbonare po pierwsze nie robi się z makaronu typu spaghetti cały bajer jest w tym żeby to był makaron typu penne . I śmietana kremówka? chciała bym to zobaczyć we włoskiej kuchni :P