Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

BÛCHE DE NOËL piernikowo-cz...
Ciasto Królewiec (przepis k...
Pijana Śliwka Pycha .** Śli...
...
...
sukienka Pallaise
Roladka z piersi kurczaka n...
9999
...:)
Korzenne Ciasteczka z Mikoł...
Oczy carycy ilovebake.pl
Ciasto makowo - budyniowe
Jeśli ktoś przepada za sern...
Rolada ze szpinakiem, wędzo...
Najlepszy makowiec na święt...
stefanka
Ciasto

500g mąki ...
Strucla Dresden Stollen z m...
Ciasto czekoladowe przekład...
Sernik snickers mniaaaaaam :)
Najłatwiejsze pierniczki-pr...
Składniki na około 40 ciast...

Więcej zszywek ze źródła

foodmag.pl

ten bede piec Temperowanie czekolady Ptysie   bezowe Sernikobrownie z wiśniami Sernikobrownie z wiśniami pyszne rogaliki drożdżowe :... stefanka
Ciasto

500g mąki ... Blok mleczno-waniliowy Kruche ciasto

Składniki

3...
karolinab26

karolinab26 od Andiee1234

Dodane 8.12 o 22:28 z

foodmag.pl

Obserwuj

stefanka

Ciasto

500g mąki pszennej
¾ szklanki cukru
200g masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
Krem

1 l mleka
¾ szklanki cukru
200g masła
ekstrakt z wanilii
9 łyżek kaszy manny
Polewa

100g ciemnej czekolady
80g miękkiego masła
Przygotowanie

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na kwadrat 25 x 25 cm lub prostokąt 32 x 22 cm, przekładamy na pergamin i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 12–15 minut. Ciasto, które czeka na rozwałkowanie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gotujemy krem. Gdy mleko, cukier i wanilia zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i wsypujemy powoli kaszę manną, cały czas mieszając. Gotujemy, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i dodajemy porcjami masło. Dokładnie mieszamy, aż masło się rozpuści i krem będzie miał jednolitą konsystencję.
Ponieważ dodaliśmy chłodne masło do gorącego kremu lekko go ochłodziliśmy, możemy teraz przekładać biszkopty.
Na pierwszy upieczony palcek wykładamy ok. połowy kremu, równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim plackiem, kremem i trzecim plackiem. Lekko przyciskamy. Zostawiłam kilka łyżek kremu (ok. szklanki) i wykończyłam nim boki oraz bardzo cienko wierzch, polewa będzie się lepiej trzymała. Schładzamy stefankę w lodówce.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej 80g masła. Polewamy wierzch stefanki. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Zgłoś naruszenie

kluska131

Robilam i wyszla idealna! Zrobilam mase nieco inaczej jak w przepisie, maslo najpierw zmiksowalam na puch potem dodawalam schlodzona mase z kaszy manny do masla

 |  2.01 o 14:21  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: