Szarlotka fit : To ciasto jest całkowicie FIT!
Polecam :) Lista zakupów: 2 szklanki mąki pszennej razowej 150g masła 1 żółtko 1 łyżka miodu (proponuję dosłodzić stewią lub syropem z agawy) 1 łyżka oliwy + 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku cytrynowym) 2 łyżki otrąb (owsianych) 1 kg jabłek (najlepiej antonówek) Cynamon Garść rodzynek Paczka płatków migdałów Mieszanka bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika), jagody, maliny i dodatkowo miód Przygotowanie: Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem i miodem (stewia/ syrop z agawy). Formujemy kulkę, zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. do schłodzenia. Orzechy siekamy. Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek (łyżka) i sypiemy otrębami. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce. Lekko ugniatamy. ¼ orzechów i ¼ płatków migdałów mieszamy z miodem. Wykładamy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st., ok. 20 min. Jabłka ścieramy na tarce (można obrać, ale zaleca się nie obierać). Mieszamy z dwoma łyżkami cytrynowej oliwy (może oliwę zwykłą zmieszać z starą skórką i kilkoma kroplami soku z cytryny), cynamonem, rodzynkami i pozostałymi orzechami. Wg uznania dosładzamy (stewią/ syropem z agawy). Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Sypiemy maliny i jagody, na to resztę płatków migdałowych. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min.
Polubili:
angelms1
Użytkownicy także przypinają: