Więcej zszywek ze źródła

mojeekspresjekulinarne.blox.pl

Pasztet z dodatkiem śmietan... Rolada czekoladowa z mleczn... Babka(mocno)kakaowa z jogur... Ultimate chocolate layer ca... Słodkie bułeczki z bitą śmi... Orzechowe ciasto przekładan... Biszkopt z galaretką i krem... Puszysty keks na białkach z... Szarlotka przekładana kreme...

Szarlotka przekładana kremem waniliowym


Składniki na formę 30cm x 35cm: ( moja forma była mniejsza)

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
300 g masła
4 żółtka
ziarenka z ½ laski wanilii
szczypta soli


Przesianą mąkę, cukier, sól, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić, dodać ziarenka z wanilii i żółtka. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy, ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

Krem budyniowy:

500 ml mleka 3.2%
3 żółtka
150 g cukru
50 g skrobi kukurydzianej
ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć z ognia, wlać stopniowo połowę mleka do żółtek, wymieszać, a następnie zahartowane żółtka przelać z powrotem do pozostałego mleka, postawić na ogień i mieszając doprowadzić do zgęstnienia, nie gotować. Nakryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, wystudzić.

Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

500 g śmietanki kremówki 30%
500 g kremu budyniowego, przepis powyżej
15 g żelatyny w listkach
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Kilka łyżek kremu budyniowego podgrzać w mikrofalówce, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać i połączyć z pozostałym, zimnym kremem. Krem budyniowy połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając łopatką.

Biszkopt:

3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
110 g drobnego cukru
50 ml oleju roślinnego
120 g mąki pszennej
2 łyżki ciepłej wody


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, krótko miksować za każdym razem. Do ubitych białek dodać żółtka, miksować do połączenia się składników. Ciepłą wodę wymieszać z olejem, dolać na samym końcu. Mąkę przesiać, wsypać częściami do masy jajecznej i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać całość za pomocą łopatki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, piec w 180°C, przez 15-20 minut.

Poncz:

70 g wody
30 g cukru
25 g jasnego rumu


Wodę wymieszać z cuk...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Ciasta, torty i inne słodkości słodkości ❤
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: