Więcej zszywek z tablicy

Słodkości

MIODOWNIK

Ciasto:
- 400 g ...
NADZIEWANE CIASTO CZEKOLADO...
SZARLOTKA TWAROGOWA

Składn...
MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE...
CIASTO CZEKOLADOWE "DA...
CIASTO "POEZJA"

...
TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM J...
GOTOWANE MINI SERNINCZI 

S...
TORT CZEKOLADOWO-MAKOWY

Ci...
Stiwi

Stiwi

Dodane 2.05 o 17:53
Obserwuj
SZARLOTKA TWAROGOWA

Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g zimnego masła,
- 250 g twarogu,
- 2 jajka
- 1,5 kg jabłek pokrojonych w plastry,
- sok i skórka z 0,5 cytryny,
- 1 płaska łyżka przypraw(cynamon, goździki, imbir, kardamon).
- 1 łyżka cukru (jeśli jabłka są kwaśne)

Wykonanie:
Najpierw łączymy suche składniki, dodajemy masło i tworzymy kruszonkę. Kolejno dodajemy ser pokruszony w dłoniach i wyrabiamy z kruszonką. Na koniec dodajemy jajka i zagniatamy całość. Ciasto wychodzi bardzo miękkie, nie daje się wałkować. Należy je wstawić do lodówki. 

Pokrojić jabłka w plastry, posypać skórką z cytryny i skropić sokiem cytrynowym, dodać przyprawę i opcjonalnie 1 łyżkę cukru.

Po obraniu jabłek piekarnik nagrzać do z termoobiegiem.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować na całej powierzchni. Ciasto może się lepić, więc najlepiej odrywać kawałki i wylepiać nimi blachę. Na przygotowane ciasto wysypać jabłka, przyklepać, po czym wyłożyć na nie drugą część ciasta. Lekko wyrównać. Piec w 180ºC przez ok. 40 min - do zezłocenia wierzchu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SZARLOTKA TWAROGOWA


Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g zimnego masła,
- 250 g twarogu,
- 2 jajka
- 1,5 kg jabłek pokrojonych w plastry,
- sok i skórka z 0,5 cytryny,
- 1 płaska łyżka przypraw(cynamon, goździki, imbir, kardamon).
- 1 łyżka cukru (jeśli jabłka są kwaśne)

Wykonanie:
Najpierw łączymy suche składniki, dodajemy masło i tworzymy kruszonkę. Kolejno dodajemy ser pokruszony w dłoniach i wyrabiamy z kruszonką. Na koniec dodajemy jajka i zagniatamy całość. Ciasto wychodzi bardzo miękkie, nie daje się wałkować. Należy je wstawić do lodówki.

Pokrojić jabłka w plastry, posypać skórką z cytryny i skropić sokiem cytrynowym, dodać przyprawę i opcjonalnie 1 łyżkę cukru.

Po obraniu jabłek piekarnik nagrzać do z termoobiegiem.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować na całej powierzchni. Ciasto może się lepić, więc najlepiej odrywać kawałki i wylepiać nimi blachę. Na przygotowane ciasto wysypać jabłka, przyklepać, po czym wyłożyć na nie drugą część ciasta. Lekko wyrównać. Piec w 180ºC przez ok. 40 min - do zezłocenia wierzchu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Polubili: agrafka89 Finallyme
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: