Więcej zszywek z tablicy

desery

Bułeczki z Cynamonem: TOP 1...
Kokosowy sernik na spodzie ...
Irish Car bomb cupcakes
Placuszki jogurtowe
Zdrowe, przepyszne, owsiane...
idealne na święta muffinki ...
Szarlotka z bezą

Ciasto kr...
Serniczki z patelni – ideal...
Puszyste, mini omleciki z d...
Crumble jabłkowe
Zdrowe trufle marchewkowe w...
Lekkie słodkie pianki z kak...
Ciasto Raffaello



    600...
Lody kokosowe (bez jajek i ...
tarta bounty
brownie buraczane
fit kokosanki
Jogurtowe muffiny z dżemem ...
Chałka zaplatana - Wypieki ...
Chałka na jogurcie greckim
słodkie bułeczki z bita śmi...
Banoffee - obłędne w smaku,...
CIASTO ŚNIEŻNY PUCH! <3
Miodowe ciasteczka z cynamo...
Kruche rogaliki budyniowe
proste ciasto mleczna kanapka

Więcej zszywek ze źródła

www.kwestiasmaku.com

OMLECIKI BISZKOPTOWE
Z bitą... pieczarkowa zupa koperkowa z pulpecikami Papryka konserwowa Kapuśniak z młodej kapusty kwasnica KOPYTKA / GNOCCHI DYNIOWE
Z... POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTAR... MAKARON RYŻOWY SMAŻONY Z FA...

Szarlotka z bezą


Ciasto kruche

3 szklanki (450 g) mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
50 g smalcu lub masła
5 żółtek

Jabłka

1 kg jabłek odmiany szara reneta
1 cukier wanilinowy
sok z 1/2 cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżeczka cynamonu

Beza

5 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania

Dodaj notatkę
Przygotowanie
Ciasto kruche

Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucierać składniki palcami lub siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny.

Jabłka

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon, wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Plastry ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.

Beza

Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok. 35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.

Wskazówki

Zwróćmy uwagę na wielkość blaszki, jej powierzchnia nie może być mniejsza niż podana w przepisie.

Zszywka przypięta także na tablicach:
desery i ciasta Pysznie PAPU pogodna +25 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: