Bohater „Kamieni na szaniec”: Aleksy Dawidowski


wiolaa0203

wiolaa0203 od sylwia2137

Dodane 14.12 o 20:30
Obserwuj

Szwarcwaldzki sernik świąteczny Składniki na spód:

150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo) 40 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Składniki na masę serową: 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego) 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz kremówki). Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia. W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.* W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Stopniowo dodawać ją do masy serowej z żelatyną i wymieszać delikatnie szpatułką. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Ponadto 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o połowę mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek) 300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Zgłoś naruszenie

kikaa1997

będę próbować na święta :)

 |  21.12 o 6:14  

sylwia2137

* Najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać; Smacznego :-).

2  |  10.12 o 1:10  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: