Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

sałatka z kurczakiem, grana...
Szwarcwaldzki sernik świąte...
*.*
Delicje z bananem  Składnik...
Roladki z chleba tostowego ...
KNOPPERS domowym sposobem.....
PROSTA TARTA Z KURCZAKIEM I...
CARBONARA DYNIOWA

Jest to ...
Chrupiące pieczarki w serow...
Sałatka z zupek chińskich
Fondant z płynną czekoladą ...
Sałatka z brokułami

Składn...
Pizza na ziołowym cieście (...
5 przepisów na jesienne her...
kolacja na ciepło <3
Muffinki z warzywami, salam...
Makaron z kurczakiem, mozza...
Rozmarynowy kurczak z warzy...
GORĄCA CZEKOLADA
Mmm.. to m...
Super szybka i efektowna pr...
JAJKA ZAPIEKANE W TOSTACH W...
Bardzo szybka przekąska   s...
Ciasto kinder country. Wygl...

Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

Sernik tiramisu na zimno Ciastka z kawałkami czekolady Number cake Sernik tiramisu na zimno Truskawkowiec Rogale marcińskie Dutch Baby z owocami puszys... Cycki Murzynki Kokosanki czekoladowe
    2...
Kropka_

Kropka_ od sylwia2137

Dodane 19.12 o 20:53 z

www.mojewypieki.com

Obserwuj

Szwarcwaldzki sernik świąteczny


Składniki na spód:

150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
40 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny
1/4 szklanki wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz kremówki).

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Stopniowo dodawać ją do masy serowej z żelatyną i wymieszać delikatnie szpatułką.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Ponadto

2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o połowę mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Pyszności ^^

Jedzonko

Sernik Wyśmienity

kuchnia

+122 innych
Zgłoś naruszenie

kikaa1997

będę próbować na święta :)

 |  21.12 o 6:14  

sylwia2137

* Najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać; Smacznego :-).

2  |  10.12 o 1:10  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: