Szybka krówka SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżek
cukru 6 łyżek mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA ŚMIETANKOWA: 0,5 litra śmietany 30% kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix MASA KRÓWKOWA: 1 puszka gotowej masy kajmakowej 1 kostka masła DO DEKORACJI: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe SPOSÓB WYKONANIA: 1) BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie wsypujemy przesianą mąke i proszek do pieczenia oraz żółtka - delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 39,5 x 24,5 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i wlewamy masę biszkoptową. Piekarnik nagrzewamy do 175stopni i wkładamy biszkopt. Pieczemy 20-25 minut. Schładzamy i kroimy na dwie części. 2) MASA ŚMIETANKOWA: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, schładzamy. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem, wlewamy stopniowo schłodzoną i tężejącą galaretkę dalej ubijając. Wkładamy na pół godziny do lodówki aż masa zgęstnieje. 3) MASA KRÓWKOWA: masło ucieramy na biały puch, stopniowo dodajemy gotową masę kajmakową i ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Na wystudzoną pierwszą część biszkoptu nakładamy masę śmietankową, następnie drugą część biszkoptu, smarujemy masą krówkową i ozdabiamy wg upodobań. Ciasto schładzamy 3 godziny w lodówce.
Użytkownicy także przypinają: