Postać bohatera narodowego Romualda Traugutta na przykładzie prozy E. Orzeszkowej i T. Konwickiego.


Więcej zszywek z tablicy

wypieki z Izy plandeki

Makaron chow mein z warzywa...
bigos cygański z pulpetami
Domowe paprykowe nachos - n...
Indyk z cukinią w serowo-śm...
Przepis na zupę meksykańską
Najlepsza lasagne bolognese...
Pierogi z ziemniakami i boc...
Indyjskie samosy - chrupiąc...
Kokosowy sernik na spodzie ...
Sałatka z kurczakiem i praż...
Zupa jarzynowa z indykiem
Bruschetta z pomidorami
Rozgrzewająca gulaszowa z o...
Chinkali 2 Chinkali rewelac...
Pychotka
plaster miodu z folii bąbel...
Zupa tajska z kalafiorem / ...
Zdrowe Śniadanie: TOP 12 Pr...
Kruche ciasteczka kakaowe z...
Muffinki czekoladowe Przepi...
Jednogarnkowy, kremowy maka...
PIECZONE PIERSI Z KURCZAKA ...
Przepis na gulasz wieprzowy...
Prosty sernik na zimno z bi...
Szybka tarta borówkowa Skła...
loya

loya od wiki930

Dodane 5.07 o 21:24
Obserwuj
Szybka tarta borówkowa Składniki na 8 porcji: (na formę o dolnej średnicy 26 cm) 1 kubek = 250 ml Ciasto 100 g masła 2, 5 kubka mąki pszennej 3/4 kubka otrębów owsianych 0, 5 kubka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże lub 2 małe jajka W razie czego otręby można zastąpic mąką Nadzienie 400 g borówki amerykańskiej lub jagód 1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej 180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników) 1 jajko 3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej) 2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone. Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami. Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie. Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut.

Szybka tarta borówkowa Składniki na 8 porcji: (na

formę o dolnej średnicy 26 cm) 1 kubek = 250 ml Ciasto 100 g masła 2, 5 kubka mąki pszennej 3/4 kubka otrębów owsianych 0, 5 kubka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże lub 2 małe jajka W razie czego otręby można zastąpic mąką Nadzienie 400 g borówki amerykańskiej lub jagód 1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej 180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników) 1 jajko 3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej) 2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone. Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami. Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie. Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut.

Zgłoś naruszenie

NatkaSzczerbatka

Koniecznie muszę wypróbować!

 |  18.07 o 17:04  

Bezsercbezducha

Dobra, choć dla mnie zdecydowanie za słodka. Następnym razem dodam mniej cukru. W piekarniku 35 min, ale spokojnie można dłużej (spód w środkowej części wyszedł miękki).

 |  6.07 o 15:23  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: