Więcej zszywek ze źródła

kuchnia-na-wrzosowisku.blogspot.com

Mega prosty, a zarazem efek... Najprostsze, najszybsze i n... Mega wilgotne ciasto czekol... Gorąca czekolada z cynamone... Wigilijne paszteciki z kapu... Pizza z kiszoną kapustą! Py... Miodownik - pyszne, domowe ... Bardzo łatwe - domowe chleb... Tarta ze szpinakiem i suszo...

Szybki i łatwy chleb pszenny


- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Cukier i drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól i mąkę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką na ok 20 minut do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie uderzamy pięścią, wyjmujemy z miski i formujemy bochenek, który umieszczamy na blaszce wysypanej lekko maką. Smarujemy ciepłą wodą z odrobiną oliwy, nacinamy w kilku miejscach aby nie popękał, wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 190 stopni (opcja góra-dół) i pieczemy ok. 40-45 minut do uzyskania rumianej skórki.

Zszywka przypięta także na tablicach:
❤❤❤
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: